Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Κατασκευή Τυπωμένου Κυκλώματος (PCB)

Ο τροπος κατασκευης πλακετων χωριζεται σε τρια μερη με πρωτο τον σχεδιασμο της σε καποιο προγραμμα, το δευτερο βημα ειναι η εκτυπωση του κυκλωματος και η μεταφορα του στην πλακετα και το τριτο βημα ειναι η αφαιρεση του περιτου χαλκου ωστε να γινη πραξη το σχεδιο μας.
Αναλυση βηματων.
Αρχικα σχεδιαζουμε το κυκλωμα μας σε καποιο προγραμμα της επιλογης μας οπως το Εagle - orgad η αλλα και στην συνεχεια το εκτυπωνουμε σε διαφανεια ειδικη για αυτο τον σκοπο αν εχουμε εκτυπωτη Inkjet η σε ινστρουλασιον χαρτι αν ο εκτυπωτης ειναι Laser.
Εκτυπωση σε Laser.
Στην περιπτωση που ο εκτυπωτης ειναι Laser η εκτυπωση του σχεδιου γινεται σε αυτου του τυπου το χαρτι για να μπορει το τονερ του σχεδιου μας να μεταφερθη με σιδερωμα στην πλακετα. 





Η μεθοδος αυτη γινεται ως εξης. παιρνουμε το χαρτι με το εκτυπωμενο σχεδιο και αφου το βαλουμε επανω στην πλακετα το περναμε με το σιδερο ωστε με την θερμοτητα το τονερ του σχεδιου να μεταφερθη σε αυτην, Επειδη το χαρτι μαζι με το σχεδιο θα κολλησουν επανω στην πλακετα δεν το αφαιρουμε ποτε τραβοντας το αλλα βαζουμε την πλακετα οπως ειναι σε
 ενα μπωλ με χλιαρο νερο και τριβουμε απαλα με το χερι μας ωστε μολις ''μουλιαση'' το χαρτι να βγη αφηνοντας μονο το τονερ με το σχεδιο στην πλακετα. Σαν χαρτι μπορουμε να χρησιμοποιησουμε οποιοδηποτε χαρτι απο περιοδικα αδιαφοροντας για το τι εχει τυπωμενο επανω του μιας και θα μεταφερθη μονο το σχεδιο μας στην πλακετα.
Εκτυπωση σε Inkjet.
Στην περιπτωση που ο εκτυπωτης μας ειναι Inkjet τοτε η διαφανεια που θα εκτυπωσουμε θελει αλλο τροπο μεταφορας της στην πλακετα.
Αρχικα θα πρεπει η πλακετα μας να ειναι επικαλυμενη με φωτοευαισθητο υλικο μιας και με την μεθοδο αυτη μεταφερουμε το σχεδιο μας με την φωτογραφικη μεθοδο. Πλακετες υπαρχουν ετοιμες στο εμποριο σε διαφορα μεγεθη που ειναι ηδη καλυμενες με φωτοευαισθητη ουσια και ειναι καλυμενες με αδιαφανες χαρτι η μπορουμε εμεις να βαλουμε την φωτοευαισθητη ουσια αν η πλακετα ειναι απλη ως εξης.



Για τον σκοπο αυτο υπαρχει σε μορφη σπρευ το Kontact Positiv το οποιο σε σκοτεινο περιβαλλον το ψεκαζουμε επανω στην πλακετα και στην συνεχεια βαζουμε την πλακετα σε φουρνο (οχι μικροκυματων) στους 70 με 72 βαθμους θερμοκρασια για περιπου 20 λεπτα προκειμμενου να στεγνωση το φωτοευαισθητο υλικο. 
Στην συνεχεια σε σκοτεινο περιβαλλον τοποθετουμε την διαφανεια με το σχεδιο επανω στην πλακετα ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ παντα με ποια πλευρα θα βαλουμε την διαφανεια προκειμμενου να μην μεταφερθη αναποδα το σχεδιο, δηλαδη να μεταφερθη στην πλακετα η πλευρα του χαλκου αρα και της πλευρας που θα γινη η συγκοληση των εξαρτηματων.
Στην συνεχεια τοποθετουμε επανω απο την διαφανεια (καλο θα ειναι να εκτυπωσουμε δυο ιδιες διαφανειες τοποθετοντας τες την μια επανω στην αλλη για να επιτυχουμε καλυτερη αδιαφανεια του σχεδιου) ενα κομματι τζαμιου ωστε να μην ανασηκωθη η μετακινηθη το σχεδιο μας.


Στην συνεχεια φωτιζουμε την διαφανεια που εχουμε τοποθετηση επανω στην πλακετα με μια λαμπα ατμων υδραργυρου 300 W η με λαμπες υπεριωδους ακτινοβολιας της γνωστες μας Blacklight. Ο χρονος εκθεσης του σχεδιου στο φως προκειμμενου να γινη η μεταφορα του ποικιλη και χρειαζεται να πειραματιστουμε λιγο με αυτο αλλα σε γενικες γραμμες για την λαμπα ατμων υδραργυρου ειναι 4 με 6 λεπτα ενω με τις λαμπες υπεριωδους ακτινοβολιας ειναι 2 με 3 λεπτα της ωρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου